Archív bejegyzések

Satte du verkligen på den djävla baconpuggan?

2007.02.17.: meglehetősen liberális tartalmú svéd-magyar szótárra leltem a neten... A Startlap saját üzemeltetésű svéd-magyar szótárára. A szótárban audio fájlokban is meghallgatható a kiejtés, azonban csupán géphangon.

Programajánló: A csodálatos Izland

2007.02.16.: Aki esetleg március 25-én Karlsruhe környékén jár, ugorjon be este 17 órától a Stephanshalléba, "A csodálatos Izland" címmel diavetítés lesz. A plakátokon gyönyörű izlandi táj látható, az előadás biztos nagy élmény lesz. Szerény személyem mindenképp ott lesz, ha adnak közzétehető anyagot, mindenképp feltöltöm ide is.

Svenska Dialektmysterier

2006.11.29.: A neten barangolva véletlenül találtam rá erre a gyöngyszemre. Egy részlet a svéd televízióban vetített Svenska Dialektmysterier c. sorozatból. A sorozat a Svédországban beszélt dialektusokat mutatja be érdekes fűszerezéssel.

a folytatás megtekinthető az alábbi linkeken:
második rész
harmadik rész

Torun Eriksen & Band

Torun Eriksen2006. október 15.: Kulturhalle, Remchingen
Te jó ég, el ne mondja valaki a svéd ismerõseimnek, hogy a Svédországgal foglalkozó szájtomon a Torun Eriksen nevével fémjelzett bandát mutatom be, merthogy ezek kibaszottul nem svédek, hanem norvégok, de azért közmegegyezéssel megszavazom, hogy mivel Magyarországon kevés információ hozzáférhetõ a skandináv kultúrkörökrõl általában, megengedhetjük magunknak ezt a kis perverziót és a koncert alapján mindenkinek a figyelmébe ajánlom az együttest. Hangsúlyozva tehát, hogy a svéd és norvég kultúra semmilyen körülmények között nem összekeverendõ, pláne nem, ha svéd vagy norvég is van a társaságban, ahol ezirányú elképzeléseinket kifejtjük.
A banda igazán kellemes, "feeling", "moody" jazzt játszik, gospel és r'n'b motívumokkal díszitve. Sajnos magam nem vagyok jártas a jazz világában, így nem tudom kielemezni, milyen ütemtöréseket csinált a dobos, és milyen disszonáns skálákkal növelte a feszültséget a zongorista, de akinek kedve van, hallgasson bele a zenéjükbe a banda hivatalos oldalán, a www.toruneriksen.no oldalon. Beszéljenek helyettem tehát a jazzmuzsikusok - haha, jól kikerültem, hogy le kelljen írni a jazz és zenészek szavakból álló szóösszetételt :)

Ingyenes svéd oktatóanyag az interneten

A háromrészes videosorozat az alábbi címeken tekinthetõ meg:
Lär dig svenska - kapitel ett
Lär dig svenska - kapitel två
Lär dig svenska - kapitel tre

Meghívó - Skandináv Baráti Nap

Szeptember 3-án a Svéd Nagykövetség Skandináv Baráti Napot szervez a Skandináv Ház Alapítvány megalapításának keretein belül. Látogatókat és mindazokat, akik a szervezésben szeretnének segíteni, ill. részt vennének az együttmûködésben, szívesen látnak. Részletek >>>

A barbarizmus ellen

írjátok alá a petíciót egy muszlim nõ megkövezéstõl való megmentése érdekében. Egyrészt a nõ érdekében, másrészt a vallási fanatizmus seggberúgása érdekében.

Sverige är fantastisk

Az alábbi prezentációval a svéd turizmus fejlesztése szellemében szeretném ajánlani a svéd éjszakai szórakozóhelyeket, egyúttal további érvekkel bõvítve a "miért is érdemes svédül tanulni" szekciót.
Az érvek innen tölthetõk le...(.pps 1,4 MB)

Szavazás

Szavazzatok a Dint nyelviskola honlapján a napi nyelvi percekre! A svéd indulásához már kevesebb, mint 400 szavazat szükséges, de természetesen további nyelvekre is lehet szavazni, illetve a már meglévõ nyelvi percekre feliratkozni.

Szentivánéji álomképek

A Svédkör elõadást szervez "Szentivánéji álomképek" címmel. A téma: Strindberg és Ingmar Bergman álmokhoz fûzõdõ alkotói és okkult viszonya (Teplán ágnes) valamint részlet a Julie kisasszony címû darabból (Egyed Veronika, Sugár Krisztián).
Közremûködik: Annus Ildikó, Deli Mariann, Rada Lilla
Idõpont: 2006. június 29. csütörtök este 7h
Helyszín: Dürer Kávézó, Ajtósi Dürer sor 19-21, lépcsõtõl balra a földszinten (az egyetem területén, a fõbejárattól balra lévõ épületben).

érdekességek a germánok kultúrájáról

Az alábbi oldalon, az "Informatives" menüpontban sok érdekességet tudhattok meg az északi kultúrákról. Többek között fent van az Edda szövege, a germánok kilenc világának leírása, a rúnajelek története és értelmezése, és sok egyéb. Német nyelvismeret szükséges az olvasásához.

Freie Heidnische Bewegung

Miaza "snus"?

A héten belepillantottam a Fábry show-ba, pont abban a pillanatban, amikor a "showman" a "snus" svéd dohánytermék használatát ecsetelte - több kevesebb sikerrel. Nem szeretnék kritikát gyakorolni, ezért nem teszem fel a kérdést, hogy mennyi idõbe telne egy nemzetközi televíziós társaság népszerû mûsorában dolgozó team-nek megkérdezni valakit egy idegen szó helyes kiejtésérõl (itt megjegyzendõ, hogy a dohánytermék német és angol területeken is ismert - így még "echte" svédet sem kellene találni), és inkább merüljünk el annak részletezésében, hogy mi is ez a snus (amelynek a helyes kiejtése egyébként sznüsz magyar átiratban, -a helyes kiejtés:


(RealPlayer szükséges)

SnusA snus svéd dohánytermék, melyet "hivatalosan" - különbözõ EU szabályozások miatt - csak Svédországban és Norvégiában lehet beszerezni (enyhébb változatai azonban más germán országokban is megjelentek). Kétféle kicsomagolásban létezik, egyfelõl darabolt dohány, melyet a fogak közé, vagy alá lehet dörzsölni. Ennek hátránya, hogy hamar besárgul tõle a fogazat, és valljuk be, nem a legszebb látvány, ha valakinek barna dohány borítja a fogait. újabban mini tasakokba töltik a dohányt, így kíméli a fogazatot, és esztétikusabb is.
Hátrányai: (1) Mivel oldja a nyálkahártyát, kisebesedik tõle az íny, ha túl sokat fogyaszt a delikvens. Mivel a "snusser" rendszeresen fogyasztja a terméket, a seb nem tud begyógyulni, és az ínyen szép lassan egy mélyedés alakul ki. Valóban igaz, hogy néhányan az arcuk közepéig be tudják tolni a kis dohánytasakokat, melyeket ne képzeljünk el nagyobbnak, mint egy egyforintos pénzérme. (2) Nikotintartalma miatt addiktív.
Elõnye: (1) Mivel nem kell füstöt letüdõzni, nem jutnak - a nikotinon kívül - káros anyagok a szervezetbe, így a rák kialakulásának veszélye is csökken. (2) Nincs "passzív" fogyasztás, mivel nincs füst, - ...és társaságban különben is mindenki aktívan fogyaszt.

A snus termék a képen is látható kör alakú mûanyag, vagy fém dobozokban megvásárolható (csak nagykorúaknak, természetesen) és a doboz hátoldalán a "Denna tobaksvara kan skada din hälsa och är beroendeframkallande" felirat olvasható. Házi feladat lefordítani, itt megtalálható a szükséges szótár.

Svédek a VB-n

Egyelőre úgy néz ki, hogy Svédország még játékban marad a ma általuk kiejtett Paraguay-tól eltérően.

Tackar, Ljungberg !!!! - Köszönjük, Ljungberg !!!!

Egy dolgot érdemes megejteni a VB-vel kapcsolatban a svéd kultúrára vonatkozóan, ez pedig a svéd himnusz. Ha végre vége lesz a vizsgáimnak, az országismereti részben bővebben olvashattok róla, egyelőre csak egy bevezető megjegyzés arról, hogy különös - értsd: a szokásostól eltérő - módon az idei vébén a svéd himnusz első két strófája hangzik el (nem csak az első, amit egyébként hivatalos alkalmakkor énekelni szoktak). Hogy könnyebb legyen kihallani, mit is énekelnek, az alábbiakban meghallgathatjátok a svéd himnuszt:


 (RealPlayer szükséges)

Kísérd figyelemmel a svéd csapat sikereit! Ismerd meg eddigi teljesítményét itt!
A csapat bemutatásáról, csoportjáról és a mérkőzések dátumáról itt olvashatsz!
Eredmények:
06.10, Dortmund Svédország - Trinidad és Tobago ( 0 : 0 )
06.15, Berlin Svédország - Paraguay ( 1 : 0 )
06.20, Köln Svédország - Anglia ellen ( 2 : 2 )
06.24, München Svédország - Németország ellen ( 0 : 2 )

Viking rockot mindenkinek!!!

Valhalla Radio

Hallgass bele! (Ha nem ismerné fel automatikusan a .pls fájlt, akkor társítsátok a formátumot a RealPlayer-hez.)
Link a rádióhoz itt

Patriotizmus észak-, és Nyugat-Európában

Az utóbbi években szemtanúi lehetünk, hogy a "multikulturális" társadalom kialakítása milyen társadalmi feszültségeket okoz Európában. A gyarmati idők és a második világháború emléke igazi csapást mért a patriotizmust hirdetőkre. Ebben a rovatban egy cikksorozatban szeretnék eloszlatni néhány tévhitet. A mai szekcióban szeretnék egy linket a figyelmetekbe ajánlani, amely a cikkek.soti.ca címről érhető el. Az oldalon idegennyelvű lapokban megjelent cikkek magyar fordításai olvashatók, főleg a muzulmánok és a nyugati demokráciák társadalmi súrlódásai témakörben.
Hasonló témákat boncolgat az alábbi blog:
napidzsihad.blogspot.com

A másik ajánlásom egy videórészlet a svéd Ultima Thule nevű rockzenekar egyik koncertjéről. A svéd bandát hazafias tartalmú szövegeik miatt gyakran náciknak, jobbszélsőknek titulálták, titulálják. Egyelőre nincs birtokomban olyan felvétel, amely ezt megerősítené, saját megítélésem szerint az együttes valóban csak hazaszeretetről és hazafiasságról énekel, illetve semleges témákról, amelyek a rockzene témakörén belül feldolgozhatók.
Az alábbi videórészletben az látható, amint skinheadeket zavarnak ki a koncertről. Nem tudni mi váltotta ki a reakciót, valószínűleg "siegheil"-oztak az "úriemberek". Tudni kell, hogy az együttesnek komoly károkat okoznak a vádak, és már több interjúban elhatárolták magukat szélsőjobb ideológiáktól, teszik ezt az internetoldalukon is.

A videó innen tölthető le (.avi, 6,5 MB)

Moziajánló

A Tabán mozi június 11-én 18.30-kor, valamint június 12-én 20.00 órakor vetíti a Hétköznapi mennyország c. svéd filmet (2004.) A Bem mozi rendszeres programra tűzte a filmet, és csütörtökönként vannak vetítések.

Svéd nemzeti nap - speciális

Svédországban június 6-a nemzeti ünnep. Az ünnepet a Svéd Zászló Napjának is nevezik. A nap 1982. óta ünnepnap, 2005. óta pirosbetűs ünnep a naptárban. Mit is ünnepelnek a svédek ilyenkor?
Réges régen (nem egy messzi - messzi galaxisban) a skandináv területeken még nem alakultak ki erős államszervezetek, sőt - részben az éghajlat, részben a földrajzi periférán való elhelyezkedés miatt az itteni államok erősen egymásra voltak utalva. 1397-ben dán kezdeményezésre - főleg gazdasági és katonai előnyök céljából - megalakult a Kalmár Unió, vagy Kalmári Unió, mely tulajdonképpen perszonáluniók sorát jelentette 1523-ig. A három skandináv állam feje ezen évszázadok alatt a dán királyi család tagjaiból került ki, és mint ilyen, mondani sem kell, hogy egyre inkább a dán érdekérvényesítés irányába tolódtak el a szövetség törekvései. Az Unió egyébként a mai napig vitára ad okot történelmi beszélgetések során a norvégok, svédek és dánok között - erős dánellenes felhangokkal.

Megelégelve az eltorzult hatalmi struktúrát Gustav Vasa kiharcolta Svédország elszakadását a szövetségből. Ez az időpont a Svéd Királyság megalakulásának időpontja. 1523. június 6-án megkoronázták Gustav Vasa-t, akit az első svéd királyként, és Svédország alapítóatyjaként tartanak számon.  Ezt ünnepli ezen a napon a Svédek.
Szóval: Heja, Sverige!!

Az alábbi képet egy Henrik Reinholdsson nevű fiatalember készítette a mai napon (2006. 06. 06) Sundsvallban a svéd koronahercegnőről.
A képet közkinccsé tette, szabadon felhasználható:

Svéd filmnapok

2006. máj. 4-7.: SVéD FILMNAPOK a Művész moziban!!! Nagy siker, teltházas előadások. A műsor részletes ismertetője letölthető innen Személyes ajánlásom a "Populärmusik från Vittula" (Popzene Vittulából) c. film. érdekes a Vittula szó háttértörténete is, aki jelentését esetleg svéd szavak között keresné, rossz nyomon jár. A Vittula, kérem, finn szó. Jelentését szlengszótárakban, de legalábbis nyitott szelleműek által szerkesztett szótárakban érdemes keresgélni.

Grattis, Ers Kungliga Majestät !!!

2006. április 30-án ünnepelte a svéd király, Carl XVI Gustav a 60. születésnapját. A ceremónia megtekinthető a ZDF honlapján a "Mediathek" szekcióban a következő útvonalon: Mediathek >> Startseite >> Politik & Zeitgeschehen >> ZDF Royal.

Svéd nyelvvizsga

április 11-től a Rigó utcában már svéd vizsgát is lehet tenni.

vissza a tartalomhoz

vissza a főoldalra